Izotz Hockey vs. Belar hockey - Joko arauak

Mario Reeves

SARRERA

Kanpo baten ikuspuntutik, izotz hockeya eta belar hockeya gainazal ezberdin batean jokatzen den joko bera dirudi. Partida bakoitzaren helburua berdina den arren (aurkako taldeak baino gol gehiago sartzea), makiletan oinarritutako bi kirolek arau ezberdin eta kontrastatuak dituzte, eta jokoaren erritmoa nabarmen aldatzen dute.

JOKO AZALERA.

Izenek oso inplikatuta, izotz-hockeyaren eta belar-hockeyaren arteko alderik nabarmenena jokatzeko azalera da.

IZOTZ HOCKEYA

Izotz hockeya "izotz pista" izenez ezagutzen den izotz gainazal itxi batean jokatzen da. Hockey pista hau oztopoz eta kristalezko leiho hautsiez inguratuta dago, mugaz kanpoko lerro tradizional baten ordez, jokalariei hormak jolasean zehar erabiltzeko aukera ematen diena. Mugetatik kanpo dagoen mugarik ez dagoen arren, izotzak oraindik gorriz eta urdinez margotutako marka nabarmenak ditu hainbat arau erabakitzeko.

LANDA HOCKEYA

Belar hockey partidak belar artifizialeko zelaietan jokatu behar dira lehia mailan. Afizionatuetako partida batzuk belar zelaietan jokatu daitezkeen arren, belar artifiziala hobetzen da, pilota askoz azkarrago mugitzea ahalbidetzen duelako.

EKIPOA

Hockey-kirol guztiek dute honako hiru elementu:

• Baloi bat/puck
  • Makila (baloiarekin jotzeko)
  • Sareak/golak (baloia sartzeko)

Izotz-hockey-a eta belar-hockey-a hauek dituztehiru ekipamendu, baina elementuak nahiko desberdinak dira kirolen artean.

IZOTZ-HOCKEYA

Izotz-hockeyan “puck” izenez ezagutzen den pilota bat dauka. Baloi tradizional bat ez bezala, puck gomazko disko laua da, biribilduen ordez irristatzen dena. Diseinu hau, batez ere, izoztutako gainazala marruskadurarik gabe egotearen ondorioa da, hau da, baloiak ez du mugitzeko jaurti beharrik.

Hockey-makilak, oro har, egurrez edo karbono-zuntzez osatuta daude eta funtsean simetrikoak dira. , jokalariei makilaren bi aldeak erabiltzeko aukera emanez.

Izotz hockeya izotzean jokatzen denez eta beste jokalariekin maiz inpaktuak dituenez, kirolariek ekipamendu hau ere eraman beharko dute:

• Aho babesa

Izotz hockeyko atezainek betegarri gehigarria daramate hegan bizkorreko pucketatik babesteko (gehienez 105 MPH!). Ekipamendu gehigarri honek hanka-zapi lodiagoak, besoen babes handiagoak, puck-a harrapatzeko sare gisa funtzionatzen duen eskularru bat, aurpegi osoko maskara bat eta hockey-makila handi bat ditu.

LANDA-HOCKEYA

Belai hockeyak plastikozko bola biribil tipiko bat erabiltzen du puck baten ordez.

Belai hockey-makilak alderantzizko bastoi baten antza du; pilota jotzeko erabiltzen den makilaren muturra kurbatua eta biribildua da. Hala ere, ez bezalaaurpegi anitzeko izotz-hockey-makila, belar hockeyko jokalariek ezin dute makilaren azalera biribildua erabili baloia jotzeko edo pasatzeko. Horren ordez, makilaren alde berdindua erabili behar dute baloiarekin harremanetan jartzeko.

Izotz hockeyak ez bezala, belar hockeyak ez du babes-tresnarik erabili behar. Dena den, oso gomendagarria da ekipamendu hau:

• Belaiako hockey-oinetakoak edo belarra-oinetakoak
  • Ukondo-zapiak
  • Aurpegiko babes-maskara edo segurtasun-betaurrekoak
  • Aho-babesa
  • Galtzerdi altuak eta shinguards

Izotz hockeyaren antzera, ordea, atezainek ekipamendu osagarriak eraman behar dituzte. Interesgarria da bi kirolek oso antzekoak diren atezainen ekipamenduak behar dituztela: aurpegi osoko maskara, hanka babesle handiak eta eskularru/esku-kuskula handiak.

JOKOA

Hockey guztietan. kiroletan, jokoaren helburua sinplea da: kontrako taldeak baino puntu gehiago lortu baloia/puck beste taldearen sarera sartuz. Futbola edo lacrossea bezala, jokalariek gola lortu behar dute baloia zelaian gora mugituz atzelarien aurretik abiadura eta paseak erabiliz. Antzekotasun nabarmen horiek izan arren, bi kirolek arau-desberdintasun zorrotzak dituzte, jokoaren erritmoa asko agintzen dutenak.

JOKATZAILE KARRERAK

Izotz-hockeyko hiru jokalari daude izotz gainean une bakoitzean. Jokalari horietako hiru aurrelariak dira, bi defentsa eta bat atezaina.

• Aurrelariak: Hau da.Erasoan gola sartzeaz arduratzen den postua.
  • Defentsa: Bi jokalari hauek puck atezainarengandik urrun mantentzeaz eta aurkariari jaurtiketa irekia egiten ez uzteaz arduratzen dira.
  • Atezaina: Edozein kiroletan bezala, atezaina da puck saretik kanpo mantentzeaz arduratzen dena. Atezainek jaurtiketak blokeatu ditzakete gorputzaren edo makilaren edozein atal erabiliz.

Joko eremu askoz handiagoa dela eta, belar hockeyak aukera ematen du. Zelaian 11 jokalari talde bakoitzeko. Posizio bakoitzeko jokalari kopurua entrenatzailearen joko-planaren arabera alda daiteke.

• Erasolariak: Kargu hau talde baten eraso gehiena sortzeaz arduratzen da.
  • Erdilariak: Erdilariak dira defentsako geldialdietan eta erasoko gol aukeren ekarpena egiteaz.
  • Defentsak: Izenak dioen bezala, atzelariak atea defendatzeaz arduratzen dira eta aurkariari gola ez egitea.
  • Atezaina: Atezain bat da azken defentsa lerroa izateaz arduratzen dena. Atezaina da hockey-makila erabili gabe baloia nahita ukitu dezakeen posizio bakarra zelaian.

ARAUA DESBERDIZITZAK

GORPUTZ-BOLA. KONTAKTU

Izotz hockeyan, jokalariek diskoa ukitu dezakete gorputzeko atal guztiekin. Pucka airera botatzen bada, jokalariek airetik ateratzeko baimena dute etaazkar jarri berriro izotz gainean.

Belai hockeyan, baloiarekin gorputz-harremana erabat debekatuta dago. Izan ere, defentsako jokalariek ez dute euren gorputza jaurtiketa bat nahita blokeatzeko erabili ere egin behar, ezta erasoko jokalariek ere baloia airez jaurti behar dutela jokalari bat jaurtiketaren lerroan badago. Talde bati abantaila eragiten dion joko-baloiaren gorputz-kontaktu orok berehala jokoaren etetea dakar.

FISIKOTASUNA

Izotz hockeya kontaktu-kirola izateagatik ezaguna da. "Bodychecking", kontrako jokalari bati nahita kolpea ematea, defentsan jokatzeko zati bat da. Izan ere, harremana oso bultzatzen da kirolean, non epaileek jokalariei ukabilkada batean parte hartzeko aukera ematen diete aurkariarekin eta ez dute esku hartuko jokalari batek lurrean amaitu arte. Indarkeriaren justifikazio hori izan arren, izotz hockeyak jokalariak zigortzen ditu gehiegizko erasoak egiteagatik (borrokak barne).

Belai hockeyan, harremana zorrotz araututa dago.

PUNTUAZIOA

Izotz hockeyak futbolak puntuatzeko arau berdinak ditu. Jokalariek izotzaren edozein lekutatik gola egin dezakete, nahiz eta jokoz kanpoko zigorrak ezartzen diren, hau da, erasoko jokalari batek ezin du marra urdin zehatz batetik pasatu puck-a gainditu arte.

Ikusi ere: COUP - Ikasi GameRules.com-ekin nola jolasten

Bela-hockeyak "golpe-eremua" erabiltzen du. Zona hau, zelaian atezainaren inguruan D formako marra gisa irudikatuta, daJokalari batek gola egin dezakeen eremuko eremu bakarra.

Bi kirolen arteko beste desberdintasun bat da belar hockeyak ez duela jokoz kanpoko araurik. Horrek esan nahi du jokalariek baloia zelaiaren mutur batetik bestera dudarik gabe pasa dezaketela, ihesaldiko jokaldi garrantzitsu batzuk ahalbidetuz.

IRAUPENA

Izotz hockey jokoek hogei minutu irauten duten hiru aldi dituzte. Aldi kopuru irregularra dagoenez, hockeyan ez dago atsedenaldirik, baina lehen eta bigarren aldien ondoren 10-18 minutuko bi tarte daude.

LANDA HOCKEY

Belar hockeya ere hirurogei minutuko ekintzaz osatuta dago, nahiz eta jokoa hamabost minutuko lau laurdenetan banatuta egon. Laurden bakoitzean 2-5 minutuko tarte laburra eta bigarren laurdenaren ostean hamabost minutuko atsedenaldia.

JOKOA BUKAERA

IZOTZ HOCKEY

Gehienetan, izotz-hockey-partida bat hirugarren aldiaren ondoren amaituko da, talde irabazleak gol gehien sartuz. Hala ere, partidak ezin dira berdinketarekin amaitu, hau da, luzapen-epea sartzen da berdinketa gertatuz gero. Bat-bateko heriotzaren luzapen-aldi honek bost minutu baino ez ditu irauten, eta horrek esan nahi du partida asko ondoko penalti jaurtiketan erabakitzen amaitzen direla.

Penalti jaurtiketa batean talde bakoitzeko hainbat jokalari saiatzen dira kontrako atezainari gola sartzen. Bakoitzak hiru saiakera egin ondoren markagailua berdinduta jarraitzen badutalde batek, tiroketak jarraitzen du, azkenean, talde batek beste taldeak baino puntu bat gehiago lortu arte.

Belar hockey joko baten garailea gola lortu duen taldea da. puntu gehien. Hala ere, laugarren laurdenaren amaieran berdinketa izanez gero, hainbat ligak taktika desberdinak erabiltzen dituzte berdinketa konpontzeko. Liga batzuek berdinketa bat onartuko dute, ez talde batek irabaziko. Beste liga batzuek luzapen-aldi bat edo bi erabiltzen dituzte, normalean zortzi eta hamabost minutu bitartekoak, irabazlea finkatzeko.

Ikusi ere: ÉCARTÉ - Ikasi GameRules.com-ekin nola jolasten

Bestela, belar hockeyko jokoek izotz hockey bezalako penalti formatua dute, baina, oro har, bosten onenaren eszenatoki gisa, hiruren onenaren ordez.

Mario Reeves mahai-jokoen zalea eta idazle sutsua da, karta eta mahai-jokoetan jolasten ari dena gogoratzen duen denboran. Jolasekiko eta idazteko zaletasunak bere bloga sortzera eraman zuen, non mundu osoko joko ezagunenetako batzuetara jokatzeko bere ezagutza eta esperientzia partekatzen dituen.Marioren blogak arau osoak eta argibide ulerterrazak eskaintzen ditu poker, bridge, xake eta beste hainbat jokoetarako. Bere irakurleei joko hauek ikasten eta gozatzen laguntzea gogotsu dago, eta, aldi berean, jokoa hobetzen laguntzeko aholkuak eta estrategiak partekatzen ditu.Bere blogaz gain, Mario software ingeniaria da eta bere denbora librean bere familiarekin eta lagunekin mahai-jokoetara jolastea gustatzen zaio. Jolasak entretenimendu iturri bat ez ezik, trebetasun kognitiboak, arazoak konpontzeko gaitasunak eta gizarte-harremanak garatzen laguntzen duela uste du.Bere blogaren bitartez, Mariok mahai-jokoen eta karta-jokoen kultura sustatzea du helburu, eta jendea elkartu eta haietan jolastera animatu nahi du erlaxatzeko, ondo pasatzeko eta mentalki sasoian egoteko modu gisa.