Ishockey vs. landhockey - Spelregler

Mario Reeves

INTRO

Från en utomståendes perspektiv kan ishockey och landhockey verka som samma spel som spelas på olika underlag. Även om målet med varje spel är identiskt (att göra fler mål än motståndarlaget), har de två klubbaserade sporterna olika och kontrasterande regler som avsevärt förändrar spelets tempo.

SPELYTA

Den mest uppenbara skillnaden mellan ishockey och landhockey är spelunderlaget, vilket framgår tydligt av namnen.

ICE HOCKEY

Ishockey spelas på en sluten isyta som kallas en "isrink". Denna isrink är omgiven av barriärer och krossäkra glasfönster istället för en traditionell linje utanför planen, vilket gör att spelarna kan använda väggarna under spelet. Trots frånvaron av en linje utanför planen har isen fortfarande framträdande röd- och blåmålade markeringar för att diktera olika regler.

Se även: A LITTLE WORDY Spelregler- Hur man spelar A LITTLE WORDY

HOCKEY

Landhockeymatcher måste spelas på konstgräsplaner på tävlingsnivå. Även om vissa amatörmatcher kan spelas på gräsplaner, föredras konstgräs eftersom det möjliggör mycket snabbare bollrörelser.

UTRUSTNING

Alla hockeysporter innehåller de tre följande punkterna:

• En boll/puck
  • Klubba (för att slå bollen med)
  • Nät/mål (att slå bollen i)

Både ishockey och landhockey innehåller dessa tre delar av utrustningen, men delarna skiljer sig ganska mycket åt mellan sporterna.

ICE HOCKEY

Ishockey har en boll som kallas "puck". Till skillnad från en traditionell boll är en puck en platt gummiskiva som glider istället för att rulla. Detta designövervägande är främst resultatet av att den isiga spelytan i stort sett saknar friktion, vilket innebär att bollen inte behöver rulla för att röra sig.

Hockeyklubbor består i allmänhet av trä eller kolfiber och är i grunden symmetriska, vilket gör att spelarna kan använda båda sidorna av klubban.

Se även: UNO TRIPLE PLAY Spelregler - Hur man spelar UNO TRIPLE PLAY

Eftersom ishockey spelas på is och ofta innebär kollisioner med andra spelare, måste idrottarna dessutom bära följande utrustning:

• Munskydd

Ishockeymålvakter bär extra stoppning för att skydda sig mot snabba puckar (upp till 105 MPH!). Den extra utrustningen omfattar tjockare benskydd, större armskydd, en handske som fungerar som ett nät för att fånga pucken, en hel ansiktsmask och en extra stor hockeyklubba.

HOCKEY

I landhockey används en typisk rund plastboll istället för en puck.

En landhockeyklubba liknar till utseendet en omvänd promenadkäpp; den ände av klubban som används för att slå bollen är böjd och rundad. Till skillnad från den mångsidiga ishockeyklubban kan landhockeyspelare dock inte använda den rundade ytan på klubban för att slå eller passa bollen. Istället måste de använda den tillplattade sidan av klubban för att komma i kontakt med bollen.

Till skillnad från ishockey kräver landhockey inte omfattande användning av skyddsutrustning. Följande utrustning rekommenderas dock starkt:

• Fotbollsskor för landhockey eller grässkor
  • Ansiktsmask eller skyddsglasögon
  • Munskydd
  • Höga strumpor och benskydd

På samma sätt som i ishockey måste dock målvakterna bära extra utrustning. Intressant nog kräver båda sporterna målvaktsutrustning som är extremt lika: en hel ansiktsmask, massiva benskydd och stora handskar/handskydd.

GAMEPLAY

I alla hockeysporter är spelets mål enkelt - att göra fler poäng än motståndarlaget genom att slå bollen/pucken i motståndarlagets nät. Precis som i fotboll eller lacrosse måste spelarna ta sig till målposition genom att flytta bollen uppåt i planen förbi försvararna med hjälp av snabbhet och passningar. Trots dessa uppenbara likheter har båda sporterna strikta regelskillnader som i hög grad dikterar tempotav spelet.

SPELARPOSITIONER

ICE HOCKEY

Det finns tre ishockeyspelare på isen vid varje given tidpunkt. Tre av dessa spelare är forwards, två är försvarare och en är målvakt.

• Framåt: Detta är den position som främst ansvarar för att göra mål i anfallsspelet.
  • Försvar: Dessa två spelare ansvarar för att hålla pucken borta från målvakten och inte låta motståndarlaget få ett öppet skottläge.
  • Målvakt: Som i alla sporter är målvakten ansvarig för att hålla pucken borta från nätet. Målvakter får blockera skott med vilken kroppsdel eller klubba som helst.

HOCKEY

På grund av den mycket större spelplanen tillåter landhockey 11 spelare på planen per lag. Antalet spelare på varje position kan variera beroende på tränarens spelplan.

• Angripare: Denna position är ansvarig för att producera det mesta av ett lags anfall.
  • Mittfältare: Mittfältare är ansvariga för att bidra till både defensiva stopp och offensiva målchanser.
  • Försvarare: Som namnet antyder är försvarare ansvariga för att försvara nätet och hindra motståndaren från att göra mål.
  • Målvakt: En målvakt ansvarar för att vara den sista försvarslinjen. Målvakten är den enda positionen på planen som avsiktligt kan röra bollen utan att använda en hockeyklubba.

DIFFERENTIERANDE REGLER

KONTAKT MELLAN KROPP OCH BOLL

I ishockey får spelarna röra pucken med alla delar av kroppen. Om pucken kastas upp i luften får spelarna till och med ta tag i den och snabbt lägga tillbaka den på isen.

I landhockey är kroppskontakt med bollen strängt förbjudet. Faktum är att försvarsspelare inte ens får använda sina kroppar för att blockera ett skott avsiktligt, och anfallsspelare får inte heller skjuta en boll genom luften om en spelare befinner sig i skottlinjen. All kroppskontakt med matchbollen som ger ett lag en fördel leder omedelbart till att spelet avbryts.

FYSISKHET

Ishockey är ökänt för att vara en kontaktsport. "Bodychecking", att avsiktligt slå till en motståndarspelare, är en integrerad del av försvarsspelet. Faktum är att kontakt uppmuntras så starkt inom sporten att domarna tillåter spelare att delta i slagsmål med motståndarlaget och inte ingriper förrän en spelare hamnar på marken. Trots detta rättfärdigande av våld,ishockey bestraffar spelare för överdrivet aggressiva handlingar (inklusive slagsmål).

I landhockey är kontakt strikt reglerat.

SCORING

Ishockey har samma regler för målskytte som fotboll. Spelare kan göra mål var som helst på isen, men offsidebestraffningar tillämpas, vilket innebär att en anfallande spelare inte kan åka skridskor förbi en viss blå linje förrän pucken har passerat den.

I landhockey används en unik "striking zone". Denna zon, som på planen representeras av en D-formad linje runt målvakten, är det enda område på planen som en spelare kan göra mål från.

En annan skillnad mellan de två sporterna är att landhockey inte har några offside-regler. Det innebär att spelarna kan passa bollen från ena änden av planen till den andra utan att tveka, vilket möjliggör en del avgörande genombrottsspel.

VARAKTIGHET

ICE HOCKEY

Ishockeymatcher har tre perioder som varar 20 minuter vardera. Eftersom det är ett ojämnt antal perioder finns det ingen halvtid i hockey, men det finns två 10-18 minuters pauser efter den första och andra perioden.

HOCKEY

Fälthockey består också av sextio minuters spel, även om spelet är uppdelat i fyra kvartar på femton minuter. Varje kvart har en kort paus på 2-5 minuter och en femton minuters halvtid efter den andra kvarten.

SLUT PÅ SPELET

ICE HOCKEY

I de flesta fall slutar en ishockeymatch efter den tredje perioden, med det vinnande laget som gjort flest mål. Matcher kan dock inte sluta oavgjort, vilket innebär att en övertidsperiod införs i händelse av oavgjort. Denna sudden-death övertidsperiod varar bara i fem minuter, vilket innebär att många matcher till slut avgörs genom den efterföljande straffläggningen.

I en straffläggning försöker flera spelare från varje lag att göra mål på motståndarnas målvakt. Om resultatet fortfarande är oavgjort efter tre försök från varje lag, fortsätter straffläggningen tills ett lag till slut får en poäng mer än det andra laget.

HOCKEY

Segraren i en landhockeymatch är det lag som gjort flest poäng. Men om det står oavgjort i slutet av den fjärde perioden använder flera ligor olika taktiker för att avgöra. Vissa ligor accepterar helt enkelt oavgjort, där inget av lagen vinner. Andra ligor använder en eller två övertidsperioder, som vanligtvis varar mellan åtta och femton minuter, för att avgöra vem som vinner matchen.

Annars har landhockeymatcher ett straffsparksformat som ishockey, men i allmänhet som ett bäst av fem-scenario istället för bäst av tre.

Mario Reeves är en brädspelsentusiast och en passionerad författare som har spelat kort- och brädspel så länge han kan minnas. Hans kärlek till spel och skrivande ledde till att han skapade sin blogg, där han delar med sig av sin kunskap och erfarenhet av att spela några av de mest populära spelen runt om i världen.Marios blogg innehåller omfattande regler och lättförståeliga instruktioner för spel som poker, bridge, schack och många fler. Han brinner för att hjälpa sina läsare att lära sig och njuta av dessa spel samtidigt som han delar med sig av tips och strategier för att hjälpa dem att förbättra sitt spel.Förutom sin blogg är Mario en mjukvaruingenjör och tycker om att spela brädspel med familj och vänner på fritiden. Han tror att spel inte bara är en källa till underhållning utan också hjälper till att utveckla kognitiva färdigheter, problemlösningsförmåga och sociala interaktioner.Genom sin blogg syftar Mario till att främja kulturen för brädspel och kortspel, och uppmuntra människor att gå samman och spela dem som ett sätt att koppla av, ha kul och hålla sig mentalt vältränad.