Ishockey vs. landhockey - spilleregler

Mario Reeves

INTRO

Set udefra kan ishockey og landhockey virke som det samme spil, der spilles på en anden overflade. Selvom målet med hvert spil er identisk (at score flere mål end modstanderholdet), har de to stavbaserede sportsgrene forskellige og kontrasterende regler, der ændrer tempoet i spillet markant.

SPILLEFLADE

Den mest åbenlyse forskel mellem ishockey og landhockey er spilleunderlaget, som navnene antyder.

ICE HOCKEY

Ishockey spilles på en lukket isflade kendt som en "skøjtebane". Denne skøjtebane er omgivet af barrierer og brudsikre glasvinduer i stedet for en traditionel out-of-bounds-linje, hvilket giver spillerne mulighed for at bruge væggene under spillet. På trods af fraværet af en out-of-bounds-linje har isen stadig fremtrædende rød- og blåmalede markeringer for at diktere forskellige regler.

HOCKEY

Hockeykampe skal spilles på kunstgræsbaner på konkurrenceniveau. Mens nogle amatørkampe kan spilles på græsbaner, foretrækkes kunstgræs, fordi det tillader meget hurtigere boldbevægelser.

UDSTYR

Alle hockeysportsgrene har de tre følgende elementer:

• En bold/puck
  • Pind (til at slå til bolden med)
  • Net/mål (til at slå bolden ind i)

Både ishockey og landhockey har disse tre stykker udstyr, men tingene er ret forskellige i de to sportsgrene.

ICE HOCKEY

Ishockey har en bold, der kaldes en "puck". I modsætning til en traditionel bold er en puck en flad gummiskive, der glider i stedet for at rulle. Denne designovervejelse er hovedsageligt resultatet af den iskolde spilleflade, der stort set er blottet for friktion, hvilket betyder, at bolden ikke behøver at rulle for at bevæge sig.

Se også: Brætspil - spilleregler

Hockeystave består generelt af træ eller kulfiber og er grundlæggende symmetriske, så spillerne kan bruge begge sider af staven.

Da ishockey spilles på is og ofte har sammenstød med andre spillere, skal atleterne desuden bære følgende udstyr:

• Mundbeskytter

Ishockeymålmænd bærer ekstra polstring for at beskytte sig mod hurtigtflyvende pucke (op til 105 MPH!). Dette ekstra udstyr omfatter tykkere benbeskyttere, større armbeskyttere, en handske, der fungerer som et net til at fange pucken, en fuld ansigtsmaske og en ekstra stor hockeystav.

HOCKEY

Field hockey bruger en typisk rund plastikbold i stedet for en puck.

En hockeystav ligner mest af alt en omvendt spadserestok; enden af staven, der bruges til at slå til bolden, er buet og afrundet. Men i modsætning til ishockeystaven med flere ansigter, kan hockeyspillere ikke bruge stavens afrundede overflade til at slå eller aflevere bolden. I stedet skal de bruge stavens flade side til at komme i kontakt med bolden.

I modsætning til ishockey kræver landhockey ikke omfattende brug af beskyttelsesudstyr. Følgende udstyr anbefales dog på det kraftigste:

• Hockeysko eller græssko
  • Beskyttende ansigtsmaske eller sikkerhedsbriller
  • Høje sokker og benskinner

I lighed med ishockey skal målmænd dog bære ekstra udstyr. Interessant nok kræver begge sportsgrene målmandsudstyr, der er ekstremt ens: en fuld ansigtsmaske, massive benbeskyttere og store handsker/håndbeskyttere.

GAMEPLAY

I alle hockeysportsgrene er spillets mål simpelt - scor flere point end modstanderholdet ved at banke bolden/pucken i det andet holds net. Ligesom i fodbold eller lacrosse skal spillerne bringe sig i scoringsposition ved at flytte bolden op ad banen forbi forsvarere ved hjælp af hurtighed og afleveringer. På trods af disse iøjnefaldende ligheder har begge sportsgrene strenge regelforskelle, der i høj grad dikterer tempoetaf spillet.

SPILLERPOSITIONER

ICE HOCKEY

Der er altid tre ishockeyspillere på isen. Tre af disse spillere er angribere, to er forsvarsspillere, og en er målmand.

• Forwards: Det er den position, der primært er ansvarlig for at score i angrebet.
  • Forsvar: Disse to spillere er ansvarlige for at holde pucken væk fra målmanden og ikke tillade modstanderholdet at tage et åbent skud.
  • Målmand: Som i enhver anden sport er en målmand ansvarlig for at holde pucken ude af nettet. Målmænd har lov til at blokere skud med en hvilken som helst del af deres krop eller stav.

HOCKEY

På grund af en meget større bane tillader hockey 11 spillere på banen pr. hold. Antallet af spillere på hver position kan variere afhængigt af trænerens spilplan.

• Angribere: Denne position er ansvarlig for at producere det meste af et holds offensiv.
  • Midtbanespillere: Midtbanespillere er ansvarlige for at bidrage til både defensive stop og offensive scoringsmuligheder.
  • Forsvarsspillere: Som navnet antyder, er forsvarsspillere ansvarlige for at forsvare nettet og forhindre modstanderen i at score.
  • Målmand: En målmand er ansvarlig for at være den sidste forsvarslinje. Målmanden er den eneste position på banen, der med vilje kan røre bolden uden at bruge en hockeystav.

DIFFERENTIERENDE REGLER

KONTAKT MELLEM KROP OG BOLD

I ishockey må spillerne røre pucken med alle dele af kroppen. Hvis pucken bliver slået op i luften, må spillerne endda gribe den ud af luften og hurtigt lægge den ned på isen igen.

I landhockey er kropskontakt med bolden strengt forbudt. Faktisk må forsvarsspillere ikke engang bruge deres krop til at blokere et skud med vilje, og angrebsspillere må heller ikke skyde en bold gennem luften, hvis en spiller er i skudlinjen. Enhver kropskontakt med bolden, der giver det ene hold en fordel, resulterer straks i en afbrydelse af spillet.

Se også: De ældste strategispil, der stadig spilles i dag - spilleregler

FYSISKHED

Ishockey er berygtet for at være en kontaktsport. "Bodychecking", hvor man med vilje slår ind i en modspiller, er en integreret del af forsvarsspillet. Faktisk er kontakt så stærkt opmuntret i sporten, at dommerne tillader spillerne at deltage i nævekampe med modstanderholdet og ikke griber ind, før en spiller ender på jorden. På trods af denne retfærdiggørelse af vold,ishockey straffer spillere for overdrevent aggressive handlinger (herunder slagsmål).

I landhockey er kontakt strengt reguleret.

SCORING

Ishockey har de samme regler for scoring som fodbold. Spillere kan score hvor som helst på isen, selvom der er offside-straffe, hvilket betyder, at en angribende spiller ikke kan skøjte forbi en bestemt blå linje, før pucken har passeret den.

I landhockey er det unikt at have en "striking zone". Denne zone, der på banen er repræsenteret som en D-formet linje omkring målmanden, er det eneste område på banen, en spiller kan score fra.

En anden forskel mellem de to sportsgrene er, at landhockey ikke har nogen offside-regler. Det betyder, at spillerne kan spille bolden fra den ene ende af banen til den anden uden at tøve, hvilket giver mulighed for nogle afgørende breakaway-spil.

VARIGHED

ICE HOCKEY

Ishockeykampe har tre perioder, der hver varer tyve minutter. Da der er et ulige antal perioder, er der ingen halvleg i ishockey, men der er to pauser på 10-18 minutter efter første og anden periode.

HOCKEY

Hockey består også af 60 minutters action, men spillet er opdelt i fire kvarterer på 15 minutter. Hvert kvarter har en kort pause på 2-5 minutter og en halvleg på 15 minutter efter andet kvarter.

SLUT PÅ SPILLET

ICE HOCKEY

I de fleste tilfælde slutter en ishockeykamp efter tredje periode, hvor det vindende hold har scoret flest mål. Kampene kan dog ikke ende uafgjort, hvilket betyder, at der indføres en overtidsperiode i tilfælde af en uafgjort kamp. Denne overtidsperiode med pludselig død varer kun fem minutter, hvilket betyder, at mange kampe ender med at blive afgjort i den efterfølgende straffeslagskonkurrence.

I en straffesparkskonkurrence forsøger flere spillere fra hvert hold at score et mål på modstanderens målmand. Hvis stillingen stadig er uafgjort efter tre forsøg fra hvert hold, fortsætter straffesparkskonkurrencen, indtil et hold til sidst scorer et point mere end det andet hold.

HOCKEY

Vinderen af en landhockeykamp er det hold, der har scoret flest point. Men i tilfælde af uafgjort ved slutningen af fjerde quarter, anvender flere ligaer forskellige taktikker til at afgøre en uafgjort. Nogle ligaer accepterer blot uafgjort, hvor ingen af holdene vinder. Andre ligaer bruger en eller to overtidsperioder, der normalt varer mellem otte og femten minutter, til at afgøre en vinder.

Ellers har landhockeykampe et straffesparkskonkurrenceformat som ishockey, men generelt som et bedst-af-fem-scenarie i stedet for bedst-af-tre.

Mario Reeves er en brætspilsentusiast og en passioneret forfatter, der har spillet kort- og brætspil, så længe han kan huske. Hans kærlighed til spil og skrivning fik ham til at oprette sin blog, hvor han deler sin viden og erfaring med at spille nogle af de mest populære spil rundt om i verden.Marios blog giver omfattende regler og letforståelige instruktioner til spil som poker, bridge, skak og mange flere. Han brænder for at hjælpe sine læsere med at lære og nyde disse spil, mens han også deler tips og strategier for at hjælpe dem med at forbedre deres spil.Udover sin blog er Mario softwareingeniør og nyder at spille brætspil med sin familie og venner i sin fritid. Han mener, at spil ikke kun er en kilde til underholdning, men også hjælper med at udvikle kognitive færdigheder, problemløsningsevner og sociale interaktioner.Gennem sin blog sigter Mario mod at fremme kulturen for brætspil og kortspil og opmuntre folk til at mødes og spille dem som en måde at slappe af, have det sjovt og holde sig mentalt i form.