NETBALL VS. SASKIBALOIA - Joko Arauak

Mario Reeves

Erritmo bizkorreko kirolak egiten badituzu, baliteke saskibaloi edo netbaloi zalea izatea. Bi kirolek pilota uztai batetik pasatzea dakar, eta jarraitzaile handiak dituzte mundu osoan. Mundu gehienek Lebron James eta Michael Jordan bezalako izenak ezagutu ditzakeen arren, etxeko izen gutxiago daude netbaloiari dagokionez. Bi kirol hauen arteko desberdintasun nabarmenenetako bat saskibaloia gizonezkoena baino gehiago da, eta netball emakumezkoena den bitartean. Jarraitu irakurri bi kirol hauen arteko desberdintasunei buruz gehiago jakiteko!

CONFIGURACIÓN

Lehenik eta behin, eztabaida ditzagun ekipamendu, kantxa eta jokalarien arteko desberdintasunak.

EKIPAMENDUAK

Tamaina ezberdina dago sare-baloi eta saskibaloiko baloi artean. Netball pilotak 5 tamaina txikiagoak dira, hau da, 8,9 hazbeteko diametroa. Bestalde, saskibaloi pilotak 7. neurri erregularrak dira, hau da, 9,4 hazbeteko diametroa.

Atzealdea eta uztaiak oso desberdinak dira bi kirol hauen artean ere. Saskibaloia pilota handiagoarekin jokatzen denez, zentzuzkoa da uztaia handiagoa izatea. Saskibaloi uztaiak 18 hazbeteko diametroa du eta atzealdean atzealdea dauka. Netball-ek atzealderik gabeko uztai txikiagoa du, 15 hazbeteko diametroa duena.

PANTALA

Bi kirolek pista angeluzuzenak dituzte, baina netballeko kantxak 50 x 100 oin neurtzen ditu. , saskibaloi zelaiak, berriz, 50 x 94 oin neurtzen ditu. Aldea danahikoa txikia, saskibaloi zelaian eta alderantziz, sareko baloi partida bat jokatu ahal izateko.

JOKATZAILEAK

Saskibaloiaren eta saskibaloiaren arteko desberdintasun handienetako bat da. netball hori posizioetara bideratzen da, eta jokalari bakoitzari rol eta posizio bat esleitzen zaio kantxan. 7 jokalari daude sarebaloian, jokalari bakoitzari 7 postu hauetako bat esleituta:

• Atezaina: jokalari hau kantxako defentsa-herenean geratzen da.
  • Goal Defentsa: jokalari hau defentsako hirugarrenean eta erdiko hirugarrenean geratzen da eta gol zirkuluan sar daiteke.
  • Hegal-defentsa: jokalari hau beheko bietan geratzen da. - kantxaren herenak baina ezin dira atearen zirkuluan sartu.
  • Erdian: jokalari hau kantxa osoan zehar mugitu daiteke, baina ezin da ateko zirkulu batean sartu.
  • Hegal-erasoa: jokalari hau kantxako erasoko eta erdiko herenetan geratzen da, baina ezin du atearen zirkuluan sartu.
  • Gol-erasoa: jokalari hau erasoko eta erdiko herenetan geratzen da. kantxan eta ateko zirkuluan sar daiteke.
  • Goal Shooter: jokalari hau kantxako erasoko herenean geratzen da.

Saskibaloian, 5 daude. talde bakoitzeko jokalariak une bakoitzean. Jokalari bakoitzari posizioak ere esleitzen zaizkion arren, saskibaloia askoz askeagoa da, eta jokalariak aske daude kantxa osoan zehar jokatzeko. Saskibaloian postuak hauek dira:

JOKOA

Saskibaloia ez bezala, sarebaloia kontaktu gabeko kirola da. Beste era batera esanda, ezin duzu oztopatu aurkariak baloia pasatzen edo sartzen saiatzen direnean. Kontaktua onartzen den denbora bakarra jokalariak aurkariaren joko-plana oztopatzen ez duenean da. Izan ere, jokalari bat baloia pasatzen saiatzen denean, aurkariak jokalaritik gutxienez 35 zentimetrotara egon behar du.

IRAUPENA

Bi kirolak laurdenetan jokatzen dira, baina saskibaloiak 12 minutuko laurden laburragoak ditu bakoitzak. Bigarren laurdenaren ostean 10 minutuko atsedenaldia ere badago. Eta sarebaloiak 15 minutuko laurdenak ditu, laurden bakoitzaren ondoren 3 minutuko atsedenarekin.

TIROA

Saskibaloian gola sartzeko bi modu daude:

1. Zelikoa
  2. Talde librea

Zelai-gola 2 edo 3 puntu balio ditu, jaurtiketa non egiten den arabera. Eta jaurtiketa libre batek puntu 1 balio du. Saskibaloi postu guztiak uztaian gol bat sartzen saiatzeko gai dira. Gainera, jokalari batek kantxan edozein puntutatik egin dezake gola. Beraz, adibidez, jokalari batek gola sar lezake kantxaren mutur batetik bestera.

Aldiz, sarebaloian, jaurtiketa bakoitzak puntu 1 besterik ez du balio. Jaurtiketa guztiak jaurtiketa-zirkuluaren barruan egin behar dira, eta Gol Erasoa eta Gol Jaurtitzailea bakarrik onartzen dira gola sartzeko. Gol bat sartzen deneannetballean, jokoa berrabiarazi egiten da erdiko pase batekin, hau da, zentroak erdiko zirkulutik taldekide bati baloia botatzen dion.

Ikusi ere: SHOTGUN RELAY Jokoaren arauak- Nola jokatu SHOTGUN RELAY

BALOI JOLASEAN

Beste bat. Netball eta saskibaloiaren arteko alde nagusia baloia pasatzeko metodoa da. Saskibaloian, jokalari batek dribbling (edo errebote) botatzen du baloia kantxa luzera. Bestela, taldekide bati helarazi diezaiokete. Baloia ezin da jokoan zehar edozein momentutan eraman.

Sarebaloian, dribbling ez da onartzen. Jokalari batek baloia ukitzen duenean, 3 segundo ditu beste taldekide bati pasatzeko edo gol bat egiteko. Jokalariek driblatu ezin dutenez, sareko jokalariak askoz ere menpekoagoak dira euren taldekideen eta kantxan zehar kokatutakoaren arabera.

IRABAZPENA

Bi kirolak taldeak irabazi ditu. puntu kopuru handiena. Lau laurdenen ostean partida berdinduta badago, netbaloian, partida bat-bateko heriotzara doa, non gola lortzen duen lehen taldeak irabazten duen. Eta saskibaloiari dagokionez, partida berdinduta badago, partida luzapenean sartzen da 5 minutuz.

Mario Reeves mahai-jokoen zalea eta idazle sutsua da, karta eta mahai-jokoetan jolasten ari dena gogoratzen duen denboran. Jolasekiko eta idazteko zaletasunak bere bloga sortzera eraman zuen, non mundu osoko joko ezagunenetako batzuetara jokatzeko bere ezagutza eta esperientzia partekatzen dituen.Marioren blogak arau osoak eta argibide ulerterrazak eskaintzen ditu poker, bridge, xake eta beste hainbat jokoetarako. Bere irakurleei joko hauek ikasten eta gozatzen laguntzea gogotsu dago, eta, aldi berean, jokoa hobetzen laguntzeko aholkuak eta estrategiak partekatzen ditu.Bere blogaz gain, Mario software ingeniaria da eta bere denbora librean bere familiarekin eta lagunekin mahai-jokoetara jolastea gustatzen zaio. Jolasak entretenimendu iturri bat ez ezik, trebetasun kognitiboak, arazoak konpontzeko gaitasunak eta gizarte-harremanak garatzen laguntzen duela uste du.Bere blogaren bitartez, Mariok mahai-jokoen eta karta-jokoen kultura sustatzea du helburu, eta jendea elkartu eta haietan jolastera animatu nahi du erlaxatzeko, ondo pasatzeko eta mentalki sasoian egoteko modu gisa.